До відзначення ювілею І.Я. Франка. Проект «‪Франко‬. Наживо»

Франко наживо.pngПодружжя франкознавців, викладачів Львівського національного університету ім. І. Франка Богдан та Наталя Тихолози запустили популяризаторський блог про Івана Франка. У межах проекту «Франко. Наживо» публікують досі невідомі загалу фотографії письменника, цікаві історії про Франка, а також спростовують поширені про нього міфи.

Ось, що вони пишуть про проект

Відкрити для себе – і для тих, хто цього хоче – Франка СПРАВЖНЬОГО, ЦІЛІСНОГО І ЦІКАВОГО – «ЦІЛОГО ЧОЛОВІКА» з його «плюсами» і «мінусами», гріхами й чеснотами, радощами й стражданнями, проте без фальшивого пафосу і ювілейного єлею. Але й без упередженого, тенденційного очорнення чи міщанського заздрісного смакування його хиб і невдач.

Ми розповідаємо про Франка, бо любимо його і любимо Україну – так, як люблять Батька і Батьківщину. І переконані, що не буде України без Франка, як не було Франка без України. Її не було на карті світу, а в нього вона була. Спершу в уяві, в серці, в голові, в душі – «поза межами можливого». А потім уже стала реальністю.

Проект довгостроковий (не тільки «під ювілей», а розрахований на дальшу перспективу), некомерційний, суто просвітницький і загальнодоступний, себто спрямований на найширшу аудиторію – від школярів і студентів до вчителів і науковців.

Зрештою, ФРАНКО:НАЖИВО / FRANKO:LIVE – для всіх зацікавлених – тих, хто хотів би знати більше про Франка, а отже, й про Україну.

Адже пізнавати Франка – означає пізнавати свою Батьківщину і самих себе.

Залишити коментар